
. ': ,'~ '. 

DOCKET NO.: 950387 -SU - [Flori da Cit; es Water Compa ny - North Ft. 
Myers Wastewater System. Waterway Estates] 


WITNESS: Prefiled Testimony of Bennie T. Shoemaker. Appear; ng On 

Behalf of Florida Department of Environmental Protection 


DATE FILED: March 22. 1996 


o 


(13 4 7 3 MAR 22 ~ 

FPSC-RECORDS/REPORTING 



1 

2 

3 

4 

5 

6 

7 

8 

9 

10 

11 

12 

13 

14 

15 

16 

17 

18 

19 

20 

21 

22 

23 

24 

25 

PREFILED TESTIMONY OF BENNIE T. SHOEMAKER 


Q. Please state your name and business address. 


A. Bennie T. Shoemaker. 2295 Victoria Avenue. Suite 364. Fort Myers. 

Flori da 33901. 

Q. Please state a brief description of your educational background and 

experi ence . 

A. I have a B.S. in Civil Engineering from the University of Iowa. and 15.5 

yea rs of permi tt'j ng experi ence . 

Q. By whom are you presently employed? 

A. I am employed by FDEP. 

Q. How long have you been employed with FDEP and in what capacity? 

A. Fifteen and a half years as a permitting engineer. 

Q. What are your general responsibilities at the FDEP? 

A. My res pons i bil it ies include the process i ng of perm; t app1i cat ions. 

issuance of permits/denials. and responding to governmental agencies. 

Q. Are you familiar with the Florida Cities' Waterway Estates wastewater 

system located in the Lee County? 

A. Yes. 

Q. Was thi s system inspected by you. or by FDEP staff under your 

supervision? 

A. Yes. I have inspected this system. 

Q. Are any of the tanks or facilities at the treatment plant hydraulically 

capab1e of handl i ng a greater flow in excess than the requested permi t 

capacity of the 1.25 MGD plant now under construction? 

A. Yes. based on FDEP fil es for Waterway Estates. present construction 
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permit number OC36-237227. the entire facility is hydraulically capable of 

handl i ng l. 5 MGO whi ch is the buil d -out capaci ty of the Waterway Estates 

franchise area. This facility is currently being limited to 1.3 MGO due to 

constraints on disposal capacity for the reuse system. 

Q. Can any of the tanks or facilities be re-rated at a greater capacity 

after historical data is presented showing a higher hydraulic capability? 

A. This is not known. The current permit number OC36-237227 is for l.5 MGO 

which addresses the franchise area build-out for the Waterway Estates 

facility. However. if a detailed engineering study were performed by the 

utility's professional engineer that demonstrates that the facility is capable 

of handling a higher hydrauliC load -in compliance with applicable Section 62­

600.3000) to (4)(t). F.A.C .. a re-rating may be granted. The project 

applicant must submit a permit application with applicable fees and 

documentation that demonstrates compliance with OEP rules and Technical 

Guidance Manuals. 

Q. Has Florida Cities requested re-ratings of plant components in the past? 

A. Yes. although it is not certain for which facilities the utility has 

requested a re-rating of the plant components. 

Q. Were any re-ratings approved by the OEP? 

A. Yes. All re-ratings must be approved by the OEP based upon the 

satisfaction of the requirement contained in Section 62-600.300 Technical 

Gui dance Manuals. 

Q. Is it likely that if Florida Cities meets criteria set forth by the OEP 

and demonstrates that its Waterway Estates plant can treat a greater hydrauliC 

flow than 1.25 mgd and still achieve treatment standards. that are-rating 
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would be approved? 

A. Yes. Current construction permitted capacity for Waterway Estates is 

1.5 MGD to accommodate future build-out of the facility's franchise area. 

Q. What criteria does the DEP have addressing plant re-ratings? 

A. DEP criteria for permit review is in Section 62-600.300(1) to (4)(t). 

F.A.C .. General Guidance ~anuals. 

Q. Does this conclude your testimony? 

A. Yes. 
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