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RESPONSIVE TESTIMONY OF FRANK SEIDMAN 

BEFORE THE FLORIDA PUBLIC SERVICE COWISBION 

REGARDING THE RULES FOR MARGIN RESERVE AND IMPUTATION 

OF CIAC ON MARGIN RESERVE 

ON BEHALF OF THE FLORIDA WATERWORKS ASSOCIATION 

DOCKET NO. 960258-WS 

Q. Please state your name. 

A. My name is Frank Seidman. 

Q. Have you previously filed testimony in this docket 

on behalf of the Florida Waterworks Association 

( m A )  ? 

A. Yes, I have. 

Q. What is the purpose of your responsive testimony? 

A. The purpose is to respond to portions of the 

prefiled testimony of PSC staff witness Crouch and 

the comments of the Office of Public Counsel (OPC) 

and the Florida Department of Environmental 

Regulation (DEP.) 
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D S P O  

Q. 

A. 

Q. 
A. 

On page 3 of his testimony, MI. Crouch describes 

what should be considered used and useful by the 

Commission. Do you agree with his description? 

Yes, I am in complete agreement with his 

description. Unfortunately, what Mr. Crouch 

describes does not reflect Commission policy, and 

Mr. Crouch's recommendation for margin reserve 

policy does not honor that description. 

would you please explain your comment further? 

Yes. According to MI. Crouch: 

"The utility's investment, prudently 

incurred, in meeting its statutory 

obligations shall be considered used and 

useful. On the other hand, investment not 

prudently incurred, and/or not required to 

provide safe, efficient and sufficient 

service to existing customers shall not be 

considered used and use€ul." 

This statement is at odds with Commission policy 

because current Commission policy relegates 

portions of prudently invested plant to 

ysefua plant, the carrying costs of which are 
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theoretically recoverable from future customers 

through a mechanism called AFPI or 'lAllowance for 

Funds prudently Invested.11 

Thus the Commission on the one hand recognizes the 

funds are prudently invested and on the other hand 

designates the investment as non-used and useful. 

Q. Row does Commission policy relegate funds 

prudently invested to non-used plant? 

A. By failing to recognize as used and useful through 

the margin reserve allowance, or any other means, 

the cost of plant that has been prudently sized to 

take advantage of economies of scale and to comply 

with DEP planning requirements. 

Q. At page 6 of his testimony, Mr. Crouch describes 

margin reserve as a factor that recognizes the 

amount of plant needed to be available to connect 

customers that will be coming on line after the 

test year. DO you agree with that description? 

A. No. It is incomplete. It fails to recognize that 

other major purposes of margin reserve are to 

provide the utility with the ability to meet 

changes in the demands of existing customers, to 
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protect the integrity of the system for them and 

to allow the utility to serve them in an economic 

manner. 

At page 9 of his testimony, Xr. Crouch quotes a 

portion of the DEP rules regarding the planning of 

wastewater facilities, seemingly as support for 

recommending a three year margin reserve for 

wastewater plant. Do you have any comment with 

regard to his quotation? 

Yes. Mr. Crouch quotes Section 62.600.405(8)(~) of 

the DEP rules, which indicates that a utility must 

submit a completed construction permit application 

if permitted capacity will be equaled or exceeded 

within three years. But this partial quote of the 

relevant rule is misleading in that it makes it 

appear as if the DEP requirements for treatment 

plant expansion begin only three years prior to 

that expansion. If he had also quoted 

subparagraphs (a) and (b) of Section 

62.600.405(8), F.A.C., it would be clear that a 

utility must begin planning and preliminary design 

some five years prior to expansion. The prefiled 

comments of DEP in this docket make this very 

clear. 
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At page 9 of his testimony, Mr. Crouch 

acknowledges that before a utility can submit a 

construction permit application, it must invest a 

considerable amount of time and money in design 

and planning. Yet his recommended margin reserve 

fails to reflect that very time period during 

which a utility a have capacity adequate to 
serve its certificated area. 

Does Mr. Crouch provide any support €or his 

recommendation that the margin reserve period €or 

water plant remain at 18 months? 

No. He merely observes that the DEP has not yet 

formulated a planning expansion rule water plants 

similar to that for wastewater plants. But DEP 

has made it clear through its comments at a 

previous workshop and in this docket that the 

position of the department with regard to capacity 

planning for water is similar to that for 

wastewater. The Commission should acknowledge this 

in setting a margin reserve period for water 

plant. 
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Also at page 9 of his testimony, Mr. Crouch 

discusses the differences between the PSC's margin 

reserve and the DEP'S reserve margin. DO you agree 

with his conclusions? 

No. Either Mr. Crouch does not understand the 

function of a reserve or he is playing word games. 

Mr. Crouch says that to DEP, reserve margin 

represents the amount of capacity needed to 

function properly, but to the PSC it is an 

economic consideration for setting rates. 

Whether it is called margin reserve or reserve 

margin is of no consequence. But whether being 

considered by DEP or PSC, the reserve indeed 

should be the capacity needed for a utility to 

function properly. Whatever capacity is necessary 

to allow the utility to function properly until 

the next increment of plant comes on line and to 

meet its obligations to the public is the capacity 

for which the PSC should determine the cost and 

allow in rate base. 
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What do you think of Mr. Crouch's last sentence on 

page 9 of his testimony, IIA lecritimate reserve 

caDaci tv mav in fact be a Drudent. wise investment 

BY a utili tv. but it m icrht not be totally in cluded 

in the marain reserve DeriOd covered bv the P6C.fil 

I think that sentence is illogical and sums up all 

that is wrong with the existing and proposed 

commission policy on margin reserve. 

points out that Commission policy is not 

coordinated with DEP policy and apparently by 

design. Mr. Crouch's statement leads one to 

conclude that the ratemaking considerations for 

determining allowable reserves do not, and are not 

intended to, reflect the cost of providing 

service. If they were intended to reflect cost of 

providing service, they would include in rate base 

the cost of capacity, including reserves, 

necessary for the utility to function properly. 

And Mr. Crouch's statement is a blatant admission 

that the existing Commission policy, and the 

recommended policy, do not compensate, and do not 

intend to compensate a utility for "a prudent, 

wise investment. I' 

It clearly 
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Q. Based on Yr. Crouchgs comments regarding reserves, 

is it a prudent, wise decision for a utility to 

invest in reserves needed to function properly? 

A. From the viewpoint of meeting its statutory 

obligations, maintaining reserves adequate for the 

utility to function properly is prudent and wise. 

But, from an economic viewpoint, it is clearly 

imprudent and unwise for a utility to invest in 

plant for which it knows it will not be 

compensated. 

Q. At page 10 of 

a utility can 

his testimony, Mr. Crouch says that 

recover the cost of reserves 

required for a utility to function properly 

through AFPI. Do you agree? 

A. No. The studies prepared by Milian, Swain & 

Associates show that this just does not happen. 

But regardless, a reserve that has been identified 

as necessary for the utility to function properly, 

is a cost responsibility of current customers. The 

Commission's responsibility is not just to keep 

costs low, but to provide sufficient compensation 

to a utility to allow it to attract capital at a 

reasonable cost and to remain financially sound. 

This won't be the case under Mr. Crouch's 
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scenario. The funds for this necessary plant must 

come from investors or lenders. But since there is 

no current source of earnings for them, the cost 

of the riskiness associated with recovery through 

AFPI will most likely result in higher debt costs. 

It won't be met with higher equity costs because 

the Commission's leverage formula doesn't address 

this type of risk. And without a risk premium 

related to speculative deferred income for used 

and useful plant, 

source of capital. 

equity infusion is not a likely 

Q. 

A. 

At page 1 of its comments, OPC states that margin 

reserve is neither used nor useful to present 

customers. Do you agree with that statement? 

No. It is wrong and I have addressed it at 

considerable length in my prefiled direct 

testimony. Margin reserve is necessary to protect 

the quality of service to existing customers as 

new customers hook up to the system. The most 

obvious test of the OPC argument would be to build 

a utility system with zero margin reserve and make 

the OPC phone number available to each customer 

for complaints. But that is not a viable option. 
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The OPC argument fails also to recognize that in 

order to meet DEP requirements, a utility cannot 

operate without a reserve. Specifically with 

regard to wastewater service, a utility must 

expand its plant before it reaches capacity. 

Section 367.081, F.S. entitles a utility to the 

opportunity to earn a fair return on property used 

and useful in the vublic service. It doesn't say 

on property used and useful in serving existing 

customers or in serving future customers. It says 

"in the public service." The ability to be ready 

to serve is a statutory obligation and makes the 

investment to be ready to serve an investment in 

the public service. 

A water and wastewater utility is not like a 

service company operating on the free market. It 

cannot choose whether to provide service; it is 

obligated to provide service. It cannot wait for 

expressed customer demand before it commits funds 

to provide service; it is obliged to be ready. A 

utility is obligated by law to be ready to serve, 

and in turn the law gives the utility the 

opportunity to earn on the investment necessary to 

meets its obligations. It is a two way 

10 
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arrangement. The OPC wants it to be a one way 

arrangement wherein the utility must commit to the 

investment but speculate as whether it can recover 

costs. 

Q. Bow does the Commission address the recovery of 

tho cost of reserves and making capacity available 

to serve new electric and gas customers? 

A. All prudent costs associated with providing 

electric or gas service, current or future, are 

recovered through rates to current customers. 

Q. on page 2 of its comments, OPC states that to 

achieve a proper matching of CIAC and investment, 

CIAC equivalent to the ERCs represented by margin 

reserve should be imputed to rate base. Do you 

agree? 

A. No. Imputation does not match CIAC to investment. 

As I have previously stated, if it were a match, 

you would not need to impute it. Margin reserve 

is an investment already made in the test year. 

Imputed CIAC is a payment to be received outside 

of the test year. It is, in fact, a payment to be 

received 1.5 to 5 years outside of the test year, 

depending on the designation of the margin reserve 

11 
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period. 

application to include as test year costs, 

expenses to be incurred in the 1.5 to 5 year 

period following the test year, the Commission 

would throw them out, and rightly so - they are 
not matching. If it were proper to impute CIAC 

associated with future customers over a 1.5 to 5 

year period following the test year, then it would 

be just as proper to impute the plant investment 

associated with them, including investment in 

margin reserve, and to impute the revenues, 

expenses, depreciation and taxes associated with 

them. Let’s be honest about it; imputation is not 

matching, it is the antithesis of matching. 

If I were to propose in a rate 

At page 2 of its comments, OPC states that the 

risk of serving future customers is a risk that 

should be borne by stockholders and that the 

utility is compensated for that risk in its 

allowed return of equity. Do you agree? 

No. And I have no idea where this theory comes 

from. Clearly, as a regulated monopoly, a utility 

is obligated to provide, and be ready to provide, 

service within its certificated area. In return 

for meeting this obligation, the utility is 

12 
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protected from the type of risk of which OPC 

speaks. That is one of the factors that 

distinguishes a regulated monopoly from a free 

market enterprise. A free market enterprise has 

the option of serving or not serving. It can act 

to minimize financial risk by simply waiting for 

demand to build up before serving it. A regulated 

monopoly does not have that option. It must be 

ready to serve, and as long as it makes rational 

decisions based on the best information available 

at the time, the investment associated with those 

decisions is considered prudent. 

OPC states that the Commission needs to adjust its 

leverage formula if it does not impute CIAC on 

margin reserve. Is that correct? 

No. The Commission's Order No. PSC-95-0982-FOF-WS, 

establishing the leverage formula and level of 

allowable return on equity does not even mention 

margin reserve or imputed CIAC. It does not allude 

to any premium built in related to the risk of 

future customers connecting to the system. The 

risk premiums addressed by the order are those 

generally related to the inability of water and 

wastewater utilities to access the public debt and 

13 
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equity markets because of their size. There is no 

risk premium related to future customer 

connections in the leverage formula for which an 

adjustment can be made. 

At page 3 of its comments, OPC argues that margin 

reserve is not needed to provide a cushion for 

changing load conditions because "averages used to 

calculate used and useful already take plant load 

fluctuations into consideration.n1 Do you agree? 

No. If used and useful is based on the peak 

demand on the system, it certainly incorporates 

the ability of the system to meet fluctuations 

between the historic minimum and peak loads. In 

that sense peak capacity provides the ability to 

serve average demand. But it does not provide any 

cushion whatsoever to meet fluctuations in the 

demands of existing customers, whatever the 

cause. All types of utilities require some margin 

or cushion to be able to react to changes in the 

peak demands of their existing customers. It would 

be shortsighted and irresponsible not to have 

capacity in reserve to meet changing peak demand. 

Further, at page 3 of its comments, OPC argues 

14 
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that since water and wastewater utilities are 

heavily contributed, we cannot compare them to 

electric utilities with regard to the need for a 

reserve. Whether or not a utility finances a 

portion of its plant through CIAC has no bearing 

on whether reserves are necessary for a utility to 

adequately meet its service obligations. Reserves 

are either needed or not needed. How the costs of 

reserves are accounted for is not a factor in 

determining whether they are needed. However, with 

regard to cost responsibility for necessary 

reserves, it should be clear that the CIAC paid by 

customers is a prorata share of the costs incurred 

to serve them. CIAC is not a "readiness to 

serven1 charge as implied by OPC nor is any 

customer paying a premium or paying the same costs 

twice or paying for in rates what has already been 

paid for through CIAC. That is why rate base 

reflects the investment net of CIAC. OPC's 

allegations simply detract from the issue at hand: 

i.e. determining the extent of margin reserve 

necessary for a utility to function properly and 

meets its statutory obligations. 

15 
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At page 3 of its comments, OPC argues that margin 

reserve is not used and useful and therefore 

should be included for cost recovery in AFPI. Do 

you agree? 

Obviously not. A primary purpose of our prefiled 

testimony is to show the consistent, historical 

support for a reserve requirement being used and 

useful plant. To suddenly reverse that conclusion 

to placate OPC is uncalled for. As a matter of 

logic, 

useful [which is clearly not the case], then it 

should not be built . The Commission should then 
tell utilities outright "do not build a reserve 

margin - it is not used and useful. If you are 
unable to meet your obligations to serve because 

you do not have a reserve margin, you will not be 

penalized. It will not be considered a service 

deficiency." At least then, everyone will know 

where they stand. But I do not think anyone wants 

to make such a statement and be subject to the 

resulting consequences. The simple fact is, margin 

reserve is necessary and it is used and useful. 

margin reserve were truly not used and 
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RESPONSE TO CO MMENTS OF DEP 

Q. At page 4 of its comments, DEP concludes that 

reuse facilities should be considered 100% used 

and useful. Do you agree? 

A. Yes. DEP substantiates that the provisions of 

Section 403.064, F.S. require this Commission to 

allow utilities to fully recover prudently 

incurred costs through its rate structure. The 

only persons to whom rates can be charged are 

existing customers. In addition, DEP points out 

that it is DEP that is responsible for defining 

reuse and that the PSC should cross reference its 

rules to those of DEP. We agree with DEP's 

comments on this matter. The policies of the 

agencies regulating utilities should be 

coordinated. 

Q. If the Commission does not recognize reuse 

projects as 100% used and useful, what would be 

the potential consequence? 

A. If a utility cannot earn a return on a portion of 

the project costs, then the project would no 

longer be economically prudent for the utility to 

initiate. The consequence would be to discourage 

the development of reuse projects in contradiction 

17 
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