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PRELIMINARY STATEMENTS 

WITNESS INTRODUCTION AND BACKGROUND 

PLEASE STATE YOUR FULL NAME, TITLE, AND BUSINESS ADDRIESS. 

My name is Jerry Willis. I was forrrierly the Executive Director ~ Network Cost and 

Budgeting for NuVox, from May 2000 until July 3 1, 2003. Since August 1, 2003 1 

have been retained as a consultant to NuVox. I can be reached care of NuVox 

witness Hamilton Russell at 2 North Main Street, Greeiiville, SC 29601. 

IN YOUR DIRECT TESTIMONY, YOU WERE ASKED A SERIES QF 

REGARDING RELATIONSHIP WITH YOUR QUESTIONS 

NUVOWNEWSOUTH, YOUR EDUCATIONAL AND PROFESSIONAL 

BACKGROUND AND THE COMMISSIONS BEFORE WHICH YOU 

PREVIOUSLY HAVE TESTIFIED. IF ASKED THOSE SAME QUESTIONS 

TODAY, WOULD YOUR ANSWERS BE THE SAME? 

Yes, the answers would be the same. 

PLEASE IDENTIFY ALL ISSUES FOR WHICH YOU ARE OFFERING 

TESTIMONY. 

I am sponsoring testimony on the following issues:' 

The following issues have been settled: 11G-1, 3/G-3, 8lG-8, lO/G-10, 1 l/G-11, 1 

13IG-13, 14lG-14, 15/G-15, 16/G-16, 17/1-1, 1811-2, 1912-1, 2012-2, 2112-3, 22/2-4, 
24/24, 2512-7, 2712-9, 28/2-10, 2912-1 1, 3012-12, 31/2-13, 32/2-14, 33/2-15, 3412- 
16, 35/2-17, 39/2-21, 4012-22, 41/2-23, 42/2-24, 43/2-25, 44/2-26, 45/2-27, 47/2-29, 
48/2-30, 4912-3 1, 5012-32, 5 1/2-33(A), 52/2-34, 53/2-35, 54/2-36, 55/2-37, 56/2-38, 
57/2-39, 58/2-40, 59/2-41, 60/3-1, 6113-2, 62/3-3, 6413-5, 6613-7, 6713-8, 6813-9, 
69/3-10, 7013-1 1 , 71/3-12, 72/3-13, 73/3-14, 7414-1, 7514-2, 76/43, 7714-4, 7814-5, 
791 4-6, 8014-7, 81/48, 8214-9, 83/44 0, 84/6-1, 8516-2, 86/6-3(A), 87/64,  89/66, 
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General Terms and Conditions 

Attachment 2: Unbundled Network 

Elements 

Attachment 3 : Interconnection 

Attachment 6 : Ordering 

Attachment 7: Billing 

Supplemental Issues 

None 

23 /24 ,  3 7/2- 1 9, 3 8/2-20 

6 5 / 3 6  

8816-5 

None 

None 

1 

2 Q. WHAT IS THE PURPOSE OF YOUR TESTIMONY? 

3 A. 

4 

5 

The purpose of my testimony is to offer s~ipport for the CLEC Position, as set forth 

herein, and associated contract language on the issues indicated in the chart above by 

rebutting the testimony provided by various BellSouth witnesses. 

6 

90/6-7, 91/64, 92/69, 93/6-10, 9517-1, 98/7-4, 9917-5, 105/7-11, 10617-12, 107/11- 
1, and 1151s-8. 
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1 NETWORK ELEMENTS (ATTACHMENT 2)’ 
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Item No. 23, Issue No. 2-5 [Section LS]: What rates, terms, 
and conditions should govern the CLECs ’ transition of 
existing network elements that BellSouth is no longer 
obligated to provide as UNEs to other services? 

ON THIS ISSUE, ARE YOU ADOPTING THE TESTIMONY OFFERED BY 

ANOTHER COMPANY’S WITNESS? 

Yes, consistent with the May 12, 2004 Order Establishing Procedure, I am adopting 

the pre-filed testimony o f  Mama Brown Johnson on this issue, as though it were 

reprinted here. 

Item No. 37, Issue No. 2-19 [Section 2.12.2]: Should the 
Agreement contain specijk provisions limiting the 
availability of load coil removal to copper loops of18,OOO 
feet or less? 

PLEASE STATE YOUR POSITION WITH FtESPECT TO ITEM 37/ISSUE 2- 

19* 

The Agreement should not contain specific provisions limiting the availability of 

Line Conditioning (in this case, load coil removal) to copper loops of 18,000 feet 01- 

less in length. 

Please note that the disputed contract language for all issues has been attached as 
Exhibit A to the direct testimony of NuVox witness Hamilton E. Russell 111. 
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PLEASE EXPLAIN WHY THE AGREEMENT SHOULD REQUIRE 

BELLSOUTH TO REMOVE LOAD cons, RIZGARDLESS OF LOOP 

LENGTH. 

Rule 51.319(a)(iii) states that load coils are a type of device that ILECs should 

remove from a loop at a CLEC’s request. It does not state that load coils on loops 

over 18,000 feet in length are exempt from removal. The FCC’s Line Sharing Order 

held that ILECs are required lo condition loops, regardZess of the loop length, to 

allow requesting carriers to offer advanced services. Such line conditioning must be 

done at Commission-approved TELRIC-compliant rates. BellSouth’s proposed 

laiiguagc thus once again fails to follow the FCC’s line conditioning rule. 

IS IT RELEVANT THAT BELLSOUTH ASSERTS THAT IT DOES NOT 

REMOVE LOAD COILS FROM LOOPS OVER 18,000 FEET IN LENGTH 

FOR ITS OWN CUSTOMERS? [FOGLE AT 7:17-19] 

No. As explained above with respect to Item 34/Issue 2-18, FCC Rule 51.319(a)(iii) 

does not state that line conditioning is a routine network modification. Accordingly, 

BellSouth is not entitled to limit TELRIC-priced line conditioning activities to only 

those that it does to provide xDSL to its retail customers. Notably, BellSouth claims 

that it will not remove load coils on long loops, even though it concedes that load 

coils impair DSL service. See Fogle at 4:ll-14. BellSouth should not foist its 

unwillingness to innovate on its competitors (or their customers). 
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DID ANYTHING MR. FOGLE HAD TO SAY ON THIS SUB-ISSUE CAUSE 

YOU TO CHANGE YOUR POSITION OR PROPOSED LANGUAGE? 

No. Once again, we urge the Commission to reject BellSouth’s attempt to impose 

upon Joint Petitioners its own reduced obligation re-write of the FCC’s line 

conditioning requirements. 
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Item Nu. 38, Issue No. 2-20 [Sections 2.12.3, 2.12.41: 
Under what rates, terms and conditions should BellSouth be 
required to perform Line Conditioning to remove bridged 
taps? 

2 
3 Q. -PLEASE STATE-YOUR POSITION WITH RESPECT TO ITEM 38/ISSUE 2- 

4 20. 

5 A. Any copper loop being ordered by CLEC which has over 6,000 feet of combined 

6 bridged tap will be modified, upon request fiom CLEC, so that the loop will have a 

7 maximum of 6,000 feet of bridged tap. This modification will be performed at no 

8 additional charge to CLEC. Line Conditioning orders that require the removal of 

9 other bridged tap should be performed at the rates set forth in Exhibit A of 

10 Attachment 2. 

11 Q, WHAT IS THE PRIMARY DISAGREEMENT REGARDING THIS ISSUE? 

12 A. The primary disagreement is over BellSouth’s desire to charge non-TELNC Special 

13 Constiuctioii rates when Joint Petitioners request the removal of “any unnecessary 

14 and non-excessive bridged tap (bridged tap between 0 and 2,500 feet that serves nu 

15 network design purpose)”. See Fogle at 9:5-7. As we explained in our direct 

16 testimony, these terms are unacceptable. They leave the determination of what 

17 “serves no network design purpose” entirely to BellSouth’s discretion. BellSouth 

18 would decide whether Joint Petitioners’ customers can receive quality DSL or other 

19 

20 

21 

advanced services that require clean copper. In addition, the rates contained in 

BellSouth’s Special Construction tariff, those that Joint Petitioners are able to 

discern, are prohibitively expensive. Application of such rates would in effect 
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preclude us from obtaining a loop with less than 2,500 feet of bridged tap, thus 

leading to the impairment of DSL or other advanced services that we could provide 

(as BellSouth recognizes and seeks to ensue is the case>. See Fogle at 4: 10-15, 

Q. DO YOU AGFCEE WITH MR. FOGLE’S ASSERTION THAT “LINE 

A. 

CONDITIONING BEYOND WHAT BELLSOUTH PERFORMS FOR ITS 

OWN CUSTOMERS (WHICH IS BELLSOUTH’S ONLY OBLIGATION) OR 

IS WILLING TO VOLUNTARILY PROVIDE” TO CLECS IS NOT 

APPROPFCIATELY PART OF THIS ARBITRATION, BUT SHOULD 

INSTEAD BE THE SUBJECT OF A SEPARATE AGREEMENT? [FOGLE 

AT 9:ll-131 

No. Repetition of a false position does not make it right. BellSouth’s line 

conditioning obligation is not limited to what BellSouth decides it will routinely do 

for its own customers. Under Mr. Fogle’s theoiy, BellSouth would be free to 

eliminate any line conditioning obligations, and based on his testimony, it appears 

that BellSouth thinks that it has just about done that (there is very little line 

conditioning that BellSouth will do on behalf of its own customers). We see nothing 

in Mr. Fogle’s testimony or in the FCC’s rule or orders that supports BellSouth’s 

position that it unilaterally can determine the scope of its line conditioning 

obligations. Moreover, since line conditioning is part of the FCC’s rules 

implementing section 251, it is plain to see that Mr. Fogle’s claim that certain types 

of line conditioning are outside the scope of this arbitration is without merit. Joint 

Petitioners do not embrace BellSouth’s attempt to undermine and avoid its 

agreement filing obligations under section 252. 
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BELLSOUTH CLAIMS THAT BRZDGED TAP THAT IS LESS THAN 2,500 

FEET DOES NOT IMPAIR THE PROVISION OF HIGH SPEED DATA 

TRANSMISSION, [FOGLE AT 9:25-10:13] PLEASE RESPOND. 

BellSouth makes this assertion without any justification or support. Indeed, Mr. 

Fogle said previously that bridged taps may diminish the capacity of the loop or 

subloop to transmit high-speed telecommunications. See Fogle at 4: 1 1-14. 

Nevertheless, BellSouth is entitled to its opinions (regardless of whether they 

conflict). Those opinions, however, do not change BellSouth’s obligations. Joint 

Petitioners should not be caged by what aspects of line conditioning BellSouth thinks 

is or is not necessary - or by what BellSouth is reluctantly willing to offer its own 

retail customers. And, just because BellSouth’s policy was established in 

conjunction with the Shared Loop Collaborative, and BellSouth claims it is 

consistent with “industry standards for xDSL services,” see Fogle at 10: 1 - 13, it does 

not mean that it does not hami the Petitioners. The Petitioners are attempting to 

preserve their rights to use new technologies to deploy new and innovative services 

to Floridians - regardless of whether BellSouth seeks to take advantage of new 

technologies or decides to offer similar services. The services we are seeking to 

preserve the ability to develop are not Shared Loop services, For example, as 

discussed in our direct testimony, some of the Petitioners are exploring technologies 

that may need bridged taps longer than 2,500 feet such as ““Etherloop” and 

“GSHDSL Long” technologies. See Willis at 6: 11-14. 
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DID ANYTHING MR. FQGLE HAD TO SAY ON THIS SUB-ISSLJE CAUSE 

YOU TO CHANGE YOUR POSITION OR PROPOSED LANGUAGE? 

No. Items 36, 37 and 38/ Issues 2-18, 2-19 and 2-2- essentially turn on one question: 

do Joint Petitioners’ have the right to insist upon full and unqualified compliance 

with the FCC’s line conditioning rule or is BellSouth perrnitted to re-write the rule 

and impose its reduced obligation re-write on Joint Petitioners. To us, the answer is 

obvious: Joint Petitioners need not accept less than full compliance with the FCC’s 

line conditioning rule, 

9 
Item Nu. 65, Issue No. 3-6 [Section 10.8. I ,  10.10. 1.1 : 
Should BellSouth be allowed to charge the CLEC a Transit 
Intermediav Charge for  the transport and termination of 
Local Transit Trafjc and ISP-Bound Tvunsit Traffic? 

10 Q. 

11 

12 A. 

13 

14 

ON THIS ISSUE, ARE YOU ADOPTING THE TESTIMONY OFFERED BY 

ANOTHER COMPANY’S WITNESS? 

Yes, consistent with the May 12, 2004 Order Establishing Procedure, I am adopting 

the pre-filed testimony of Mama Brown Jolmson on this issue, as though it were 

reprinted here. 

15 
Item Nu. 88, Issue No. 6-5 [Section 2 . 6 4 :  E%at rate 
should apply for Service Date Advancement (n/k/a service 
emedited ? 

16 Q. 

17 

ON THIS ISSUE, ARE YOU ADOPTING THE TESTIMONY QFFERED BY 

ANOTHER COMPANY’S WITNESS? 
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1 A. 
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Yes, consistent with the May 12, 2004 Order Establishing Procedure, 3: am adopting 

the pre-filed testimony of James Falvey on this issue, as though it were reprinted 

liere. 

Q. DOES THIS CONCLUDE YOUR TESTIMONY? 

5 A. Yes, for now, it does. Thank you. 


