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October 23,2006 

Mr. Eric Doyle 
Streamline Hotel 
140 South Atlantic Blvd. 
Daytona Beach, FL 32 1 1 8 

Re: Docket No. 060488-E1 - Complaint No. 665167E of Streamline Hotel a/Ma Daytona 
Hostelry against Florida Power & Light Company regarding point at which FPL maintains and 
has responsibility for wiring. 

Dear Mr. Doyle: 

Pursuant to your request, attached is a copy of the data request responses we received from 
Florida Power and Light. I apologize for not getting the information back to you sooner. 

In your letter, dated September 21, 2006, you questioned whether there was any progress in 
settlement of your complaint. In the informal conference, the Commission staff informed you that it 
was their opinion that the Commission was without jurisdiction to award monetary damages as you 
requested. After reviewing case law and prior commission orders, I remain of the opinion that the 
Public Service Commission has limited jurisdiction in your particular case. The Commission only has 

CMP such authority as granted to it by the state legislature. The Commission regulates a utilities' services 
and charges, but it does not have authority to settle any claim for negligence on the part of a utility. It 

I__is my legal opinion that the particular issues you raise regarding loss of business and the costs of COM 
CTW moving the current transformer and cabinet should be decided in an appropriate court of law. [See 

Southem Bell Telephone and Telegraph Co v. Mobile America Corporation, Inc., 291 So. 2d 199 (Fla ECW 
-'--l=974)1 

ax. pa___ 

The Commission does have jurisdiction to determine the line of demarcation (where the wc 
utility's responsibility for wiring stops and the property owner's responsibility begins) and the 

RC24 J o m m i s s i o n  has jurisdiction to interpret FPL's tariff regarding ownership of the wiring inside of the 
current transformer cabinet. 90 cc SCR 
demarcation point scheduled to go before the Commission on December 19, 2006. I have nos5 5 d 
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I currently have the portion of your complaint dealing with th&' 

----scheduled the issue of damages to be heard by the Commission on December 19,2006 because it i& 
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my opinion that the issue of damages is outside the scope of Commission's jurisdiction. %'I 1 c;I 
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Having stated my opinion, if you disagree with my position regarding the Commission’s 
authority to award damages in your particular case and you still wish to ask the Commission to award 
you damages against FPL, you may file a formal petition for relief against FPL with the Division of 
the Commission Clerk and Adrmnistrative Services. The formal petition must be filed pursuant to the 
provisions of Chapter 120, Florida Statutes, and the Uniform Rules of Administrative Procedure found 
in Chapter 28-106, Florida Adrmnistrative Code. FPL will have the opportunity to respond to your 
petition, and the Commission staff will take a recommendation for the Commission’s review at one of 
its regularly scheduled Agenda Conferences, at whch you would have the opportunity to participate. 

After you have reviewed this letter and the data requests, if you have any questions you 
may contact me or you may have your attorney contact me at (850) 413-6230. 

Sincerely, &w - 
Lisa C. Bennett 
Attomey 

LCB:jb 

cc: Natalie Smith, Florida Power & Light Co. 
Division of Economic Regulation (Kummer) 
Division of the Commission Clerk and Administrative Services (Docket file) 

1: 2006/060488doylelh.lcb.doc 



FPL, 

Natalie F. Smith 
Principal Attorney 
Florida Power & Light Company 
700 Universe Boulevard 
Juno Beach, FL 33408-0420 

(561) 691-7135 (Facsimile) 
(561) 691-7207 

August 10,2006 

VIA ELECTRONIC MAIL AND U.S. MAIL 

Lisa C. Bennett, Esq. 
Office of the General Counsel 
Florida Public Service Commission 
2540 Shumard Oak Boulevard 
Tallahassee, Florida 32399-0850 
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Re: Docket No.: 060488 
Complaint of Streamline Hotel &a Daytona Hostelry against 
Florida Power & Light 
Response to Staffs Data Request Dated: August 3,2006 

Dear Ms. Bennett: 

By this letter, Florida Power & Light (“FPL”) responds to Staffs data request 
dated August 3,2006 as follows: 

1. 
document. provided to customers at the time, including Streamline Hotel. The document 
described who had maintenance responsibilities for the wiring and or meter housing and 
current transformers. Please provide the PSC with a copy of that document. 

During the informal meeting, the engineer for FPL stated that there was a 1935 

FPL’s Response: The January 1,1935 document produced by FPL during the 
informal meeting was FPL’s Service and Meter Rules and Regulations for single and 
polyphase installations requiring current transfurmers. The document outlines the 
material furnished and Installed by FPL and the materials furnished and installed 
by the consumer. 

See Attachment #1: January 1935 Document 

2. 
Streamline Hotel? 

Did FPL own the current transformers that were housed in the meter casing at the 

an FPL Group company 



FPL's Response: Yes, FPL owns the current transformers. The current 
transformers are not housed in the meter casing. Rather, they are housed in the 
Current Transformer Cabinet. 

3. 
properties. Who owns the meter base, or casing or the housing in whch the meter is kept? 

When responding to this question, please respond for both commercial and residential 

FPL's Response: The customer owns the meter can and Current Transformer 
Cabinet. This applies to both commercial and residential properties. 

Who owns the wiring, if any, found inside of the housing, or casing or meter base? 

FPL's Response: The wires that are in the meter can are control wires that feed 
from the Current Transformer Cabinet to the meter can and they are  owned by 
FPL. The FPL control wires running from the Current Transformer Cabinet to the 
meter can are used by FPL to measure (meter) the load being used by the customer. 
The customer's load is not served from the meter can. The customer's load wires 
are connected to  FPL line wires at the weather head. The customer owned wires 
extend from the weather head to the Current Transformer Cabinet (customer 
owned) and on to the Load Center or Breaker Cabinet (customer owned). See 
Attachment # 2: Previous Diagram of Streamline Hotel. 

4. 
building code references or actual practice, to support your response. 

In responding to question 3 above, provide any evidence, including tariff references, 

FPL's Response: FPL's Tariff and Electric Service Standards and FPSC Order No. 
18893 (Docket 870225E1, issued February 22,1988) 

FPL's Tariff Sheet 6.020 

2.3 Point of Delivery. This is the point where the Company's wires or  
apparatus are connected with those of the Customer. The point of delivery shall be 
determined by the Company. 

FPL's Tariff Sheet 6.030 

4.1 Customer's Installation. The Customer's installation consists of and 
includes all wires, cutouts, switches and appliances and apparatus of every kind and 
nature used in connection with or forming a part  of an installation for utilizing 
electric service for any purpose, (excepting meters and associated equipment), 
ordinarily located on the Customer's side of "Point of Delivery,'' and including 

2 



"Service Entrance Conductors," whether such installation is owned outright by the 
Customer or used by the Customer under lease or otherwise. 

FPL's Tariff Sheet Sheet 6.080 

POINT OF DELIVERY - The point where the Company's wires or 
apparatus are connected to those of the Customer. See Section 10.2.11. 

SERVICE ENTRANCE CONDUCTORS - The Customer's conductors 
from point of connection at the service drop or service lateral to the service 
equipment. 

FPL's Electric Service Standards 

IV. SERVICE and METER CONNECTIONS 
A. Service Equipment 
1. General 
The Customer should consult FPL at an early stage to verify availability of service 
(section 1I.C) and to determine the FPL designated point of delivery (section 1II.B). 
Contact with FPL should be made before the purchase of equipment and its 
installation. This FPL approval is not a substitute for inspection and approval by the 
local electrical inspection authority. FPL assumes no responsibility for the Customer's 
wiring installation. Upon request, FPL will inform the Customer of available short 
circuit currents. The Customer shall provide, install, own, and maintain all service 
entrance conductors, service equipment, and metering equipment cabinets (section 
VI). The service equipment usually consists of a circuit breaker or switch and fuses, 
and their accessories, located near the point of entrance of the supply conductors to the 
buildings or otherwise defined area. It is intended to be the main control and means of 
cutoff of the supply. FPL will provide, install, own and maintain adequate meters to 
measure the electrical quantities required to apply its rate schedules and contracts. The 
Customer may choose the type of service equipment he prefers, consistent with local 
building codes and the National Electrical Code (NEC). It shall be able to successfully 
interrupt the maximum fault current available at its location. Where load growth is 
possible, FPL recommends that the capacity of service entrance conductors and 
service equipment be greater than the minimum requirements of the NEC or other 
local codes. FPL encourages residential Customers to install a service entrance with a 
capacity of at least 150 amperes for average. homes and more in the case of larger 
homes. Service entrance equipment should be in a location which is accessible and not 
likely to become obstructed. No fuses should be installed at any point in the grounded 
neutral conductor of the service entrance. No resistor or reactor or other similar fault 
current limiting device shall be installed in the neutral or the phase conductors of the 
service entrance without the approval of FPL. Where customer owned stepdown 
transformers are required they shall be installed on the load side of the meters. Where 
permitted by applicable codes, the service equipment will be on the load side of the 
meters except that if the service is fed from the City of Miami Downtown Network 
Grid, the service equipment will precede the meter. A main disconnecting switch may 

3 



be ahead of the meters when more than six meters are grouped (Fig. IV-12b). This is 
because the NEC requires a main disconnect switch where it would otherwise be 
necessary to operate more than six switches to completely disconnect the building 
service. When installed ahead of the meters, the door of the main switch shall be 
sealable in both the "on" and "off' positions, The handle shall be sealable in the "off" 
position. The use of a Metallicfishtape to pull service conductors into FPL owned 
equipment is not allowed. 

See Attachment #3: FPSC Order No. 18893 

5 .  If the response to question 3 above is that the customer/property owner owns any 
wiring inside the meter base or casing or housing for the meter, explain the procedure by 
which the property owner is given access to wiring inside the meter base in order to do 
maintenance and repairs. 

FPL's Response: 
As indicated in question 3 above the customer does not own any of the wiring inside 
the meter base or casing or housing for the meter. The customer does own wiring 
inside the Current Transformer Cabinet. When the customer needs access to the 
wires inside the Current Transformer Cabinet, the customer (or their contractor) 
requests a disconnectlreconnect appointment from FPL (there is no charge for this 
service). Once repairs are completed, and any required inspections are passed, FPL 
will reconnect the service. 

6. 
building code references or actual practice, to support your response. 

In responding to question 5 above, provide any evidence, including tariff references, 

FPL's Response: 

FPL's Electric Service Standards 

H. Unauthorized Connections & Disconnections 
All connections of the Customer's wiring to that of FPL, all disconnects of service 
entrance conductors, all meter removals and installations and all breaking of FPL meter 
equipment seals shall be made only by FPL, except as allowed in Section 111.1 of these 
standards. Any other connection or disconnection of FPL's service by the Customer or 
his agent is prohibited. If done with the intent to injure or defraud, it is punishable by law. 
Violators will be prosecuted. 

I. Change in Service Requirements (Service Changes) 
The Customer will normally own all the service facilities on his side of the point of 
delivery; Le., the point where FPL's wires carrying the voltage of supply are to join the 
Customer's wires, except for the meters which will be owned by FPL. The Customer 
shall notify FPL, in advance, when a change in service (service change) is being 
considered to accommodate provisions that service and metering facilities remain 
adequate. ?+%en a service change requires disconnection of FPL 's service, the customer 
shall request a disconnectheconnect from FPL. The Customer shall establish an 

4 



advance appointment to ensure proper coordination between his electrical contractor 
and FPL crews who will disconnect the service and later reconnect after an inspection 
(when required by local authorities) is received. 

If you have any further questions or would like to discuss, please contact me. 

Sincerely, 

4- 
Natalie F. Smith 

NFS:jp 
Attachments as indicated 
cc: Bureau of Complaint Resolution (Hicks) 

Division of Economic Regulation (Kummer) 
Eric Doyle 
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ATTACHMENT #1 



FPL owned 

Customer owned Previous Block diagram of Streamline Hotel 
All the load caring wires from point of service or weather 
head connections are owned by the customer. 

Weather Head connection 

\ -  

Customer weather head 

Customer Current Transformer Cabinet 
o, or Point of service 

Customer Load center or breaker cabinet 

Customer wires burned in \ 
this location Current transformers and control 

wires from current transformers to 
meter can are owned and 
maintained FPL 

Note: Current transformers are used if 
amperage required by the customer exceeds 
amperage that can be directly measure by a 
meter. 

Customer owned Instrument rated 
meter enclosure is used to measure 
customer’s load. 

Meter in owned by FPL 

I .  



, ATTACHMENT#3 

AEI,ORE THE FLORIDA PUBLIC SERVICE COWISSION 

I n  re: Pctil.ion ut Florida  Power b ) DOCKET NO. 870225-c;l 
Liqht  Company f o r  A u t h o r i t y  to Require 1 ORDER NO. 18893 
customers to Obtain Their Own Self- ) ISSUED: 2-22-88 
Contained Meter Enclosures ) 
-. - -- . - ) 

rhe [oilowing Commissioners participated in the 
disposition U C  this matter: 

KATIE NICHOLS, CHAIRMAN 
THOMAS M .  B U R 0  

ORDER GRAY1 INO_.PETITLON_ 

BY 'THE COMMISSfON: 

This p c o c w d l n q  was begun by the filing of a Petition by 
Florida Power h Light Company (FPL) on March 3, 1987, seeking 
Lclief from the Commission's directive i n  paragraph numbered 
five vE Order N o .  6674, dated May 20, 1975, in bocket NO. 
7 3 6 3 2 - E U ( C I ) .  That dt  rective required FPL, and certain other 
requlated electric utilities, to provide meter sockets and 
bases (satf-contained meter enclosures) at no cost to 
contractors for customers]. By its petition, FPL requests 
authority to require its customers to hereafter obtain their 
own self-contained meter enclosures. 

Havinq revieued the entire record in this proceeding, 
including FPt's liling and responses to Strf€'s 
interrogatories, we find that PPI, now incurs annual expenses in 
excess o f  $3 million In acquirinq, providing, and maintaining 
relC-contained metvr enclosures Cor its customrs. Those costs 
are incurred by FPL because o f  the requirement .in Order No. 
6674, that such costs be borne by the utility rather than the 
customers. Chis policy, which was instituted some 13 years 
ago, was predicated upon our concern at that tiam that 
investor-uwned utilities (except Reedy Creek Utilities Company) 
use uaiCorm methods i n  determining costs for  providing 
underground electric systems. We now find t h i s  practice to be 
inconsistent with the ratemaking principle that those persons 
craatinq a cost be responsible lor its payment. Since 
self-contained imter enclosures are not a part  of the utility 
function, but simply house the meter itself, thetr costs should 
be borne by the customer when the structure is inittally wired 
fo r  electric service o r  when it must be replaced due to 
obsolescence or werr. The burden OL maintaining and repairing 
the enclosures must likewise rest with the customer. This is 
consistent with good ratemaking principles and provides 
consistency with FPL's tariff. We note, however, that FPL will 
continue t o  work closely wlth contractors and specify the 
appropciate type of meter enclosure and its  suggested 
location. I C  service is interrupted in the luture because o f  
an enclosure problem, FPL wili temporarily restore service, if 
possible, and advise the customer of his responsibility to 
repair or reptacv the enclosure. 

rn conridcration ot the Eoraqoinq, it iS 

ORDERED by the Florida Public Service Commission that the 
Petition of Floilda Power 6, Liqht Company is granted and 
Florida Pouec R Liqht Company i s  hereby relieved of the 
requirwnent of pataqraph numbered five o f  Order No. 6 6 7 4 .  
Dockot No. 71h32-b:IJ(Cl) Lhat i L  provide meter sockets and bases 
(self-contaiiiotl nn:tc:- enclusurws) a t  no c o s t  to contractors l o r  
cuatonter3].  It. i v  Cucther 
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