
 
 
 

QUESTIONS TO BE ANSWERED  
Answers to be submitted by August 31, 2007 

 
 

1) What is the role and authority of the FPSC in the USF process? 
 

NO OPINION OFFERED.  
 
2) How many ETCs should be designated in a rural wire center? 
 

RURAL WIRE CENTERS SHOULD BE SERVED BY ANY ETC REQUESTING THE 
DESIGNATION THAT HAS THE ABILITY TO SERVE THE AREA. 

 
3) How many ETCs should be designated in a non-rural wire center? 
 

ANY ETC REQUESTING DESIGNATION SHOULD RECEIVE THE 
DESIGNATION.  SOME WILL ARGUE THAT THE ILEC IS SUFFICIENT OR THAT 
THE ILEC AND ONE OR TWO OTHERS WOULD BE SUFFICIENT.  HOWEVER, 
MANY SMALL CLECS SERVE CREDIT- CHALLENGED SUBSCRIBERS, SOME 
SERVE SPECIAL LANGUAGE SUBSCRIBERS AND OTHERS SERVE 
SUBSCRIBERS WITHOUT PROPER DOCUMENTATION.  THE ILECS WOULD 
CHARGE LARGE DEPOSITS TO THE CREDIT- CHALLENGED AND THUS 
THOSE SUBSCRIBERS WOULD NOT BE SERVED UNLESS FREE MARKET 
COMPETITION IS ALLOWED TO DEVELOP.  LIKEWISE, SPECIAL LANGUAGE 
SUBSCRIBERS AND THOSE WITHOUT PROPER DOCUMENTATION WILL 
OFTEN BE UNDERSERVED OR UNSERVED BY THE ILEC OR LARGE CLECS 
WHO ARE INTERESTED ONLY IN LARGE SUBSCRIBER BASES INSTEAD OF 
SERVING A SPECIFIC MARKET SEGMENT. 

 
4) If a limit is set on the number of ETCs designated in a wire center, how should it be 

decided which ETC (s) serve it?  (e.g., one wireline & one wireless?) 
 

I DO NOT BELIEVE THAT THERE SHOULD BE A CERTAIN NUMBER SET FOR 
ETC DESIGNATION.  ALL THAT APPLY AND THAT CAN ACCOMPLISH 
CERTIFICATION SHOULD BE ALLOWED TO PROVIDE ETC SERVICES.  
AGAIN, MARKET SEGMENTS WILL BE UNDERSERVED WITHOUT A LARGE 
GROUP OF ETC DESIGNATED PROVIDERS.  BOTH WIRELINE AND WIRELESS 
SHOULD BE CERTIFIED SO AS TO REACH THE LARGEST SEGMENT OF THE 
POPULATION POSSIBLE. 

 
5) How should “Public Interest” be determined for ETC designation in a rural area? 
 

PUBLIC INTEREST CAN BE DETERMINED IN RURAL AREAS BY ASSESSING 
THE FINANCIAL ABILITY OF THOSE REQUESTING ETC DESIGNATIONS TO 
PROVIDE THE NECESSARY EQUIPMENT  AND BUSINESS PLAN TO 
SUCESSFULLY SERVE THE RURAL AREA.  AGAIN, THE GOAL WOULD BE TO 
REACH THE LARGEST SEGMENT OF THE POPULATION POSSIBLE.  THE 
MORE ETC DESIGNATIONS THERE ARE, THE MORE COMPETITION THERE 
WILL BE, AND THAT MEANS THE SUBSCRIBER SHOULD HAVE MORE 
CHOICE AND BETTER SERVICE BECAUSE OF THE COMPETITION. 



 
6) Can a state apply a “Public Interest” standard found in § 214(e)(2) of the 

Telecommunications Act of 1996, to carriers seeking ETC status in non-rural study 
areas?  If so, how should “Public Interest” be determined for ETC designation in a non-
rural area 
THE TELECOMMUNICATIONS ACT OF 1996  EMBRACES SERVICE TO LOW 
INCOME SUBSCRIBERS AS ONE OF ITS FUNDAMENTAL GOALS. THUS 
PROMOTING COMPETITION AND ELEMINATING REGULATION IS ONE OF 
THE GOALS OF THE ACT.  ONE OF THE MAIN RESPONSIBILITIES OF THE ACT 
IS TO ENSURE THAT ALL AMERICANS HAVE ACCESS TO 
TELECOMMUNICATIONS & INFORMATION SERVICES AT AFFORDABLE AND 
REASONABLY COMPARABLE RATES.  TO ACCOMPLISH THIS, IT WOULD 
SEEM THAT ETC CERTIFICATION SHOULD BE DETERMINED BY ALLOWING 
THE ETC DESIGNATION IN NON-RURAL AREAS FOR ALL WHO SEEK THEM 
SO THAT SUFFICIENT COMPETITION WILL BE ALLOWED. 

 
7) What additional criteria should be required to obtain ETC status for high-cost funds? 

(e.g., USF funds must be invested in Florida? USF funds must be used in unserved 
areas?) 

 
IT WOULD SEEM THAT USF FUNDS SHOULD BE INVESTED IN THE AREAS 
FROM WHICH THE FUNDS ARE GENERATED.  HOWEVER, IF THOSE AREAS 
ARE SUFFICIENTLY SERVED, THE FUNDS WOULD SEEM TO BE BETTER 
UTILIZED TO DEVELOP UNSERVED AREAS.  WHETHER THIS DEVELOPMENT 
WOULD BE DIRECTED TO WIRELINE OR WIRELESS WOULD SEEM TO BE 
IMMATERIAL AS DEVELOPMENT OF BOTH SERVICES WOULD BETTER 
SERVE THE GOALS OF THE TELECOMMUNICATIONS ACT AND CITIZENS.  

 
8) Pursuant to § 214(e)(1), should an entity be required to establish its ability to serve all 

customers of the current ETC, if the incumbent ETC relinquishes its designation 
 

NO, EVERY ETC SHOULD NOT BE REQUIRED TO ESTABLISH AN ABILITY TO 
SERVE ALL CUSTOMERS OF THE CURRENT ETC, ESPECIALLY IF THE ILEC IS 
THE ETC.  AN ILEC SHOULD ONLY BE ABLE TO REQLINQUISH ITS 
DESIGNATION WHEN AN APPROPRIATE REPLACEMENT IS IDENTIFIED AND 
APPROVED BY THE FPSC.   OTHER ETC PROVIDERS SUCH AS CLECS & 
WIRELESS COMPANIES PROVIDE COMPETITIVE SERVICE TO SPECIAL 
MARKET SEGMENTS AND ARE ESSENTIAL TO REACH THE LARGEST 
SUBSCRIBER MARKET PENETRATION. 
 

9) In Order No. PSC-07-0288-PAA-TP, the FPSC concluded that “. . . we now have 
jurisdiction to consider CMRS applications for ETC designation.”  Given that the FCC’s 
jurisdiction to designate a carrier as an ETC, in § 214(e)(6) of the Telecommunications 
Act of 1996, is premised on a state commission not having jurisdiction, can the FCC 
designate any additional carriers within Florida? 

 
FUNDAMENTALLY, THE STATE HAS THE RIGHT TO DESIGNATE ETC 
CARRIERS IN FLORIDA.  HOWEVER, THE QUESTION AS TO THE FCC'S 
JURISDICTION WOULD SEEM TO BE A LEGAL QUESTION THAT WOULD OF 
NECESSITY BE DETERMINED BETWEEN THE FCC & THE FPSC. 

 



 
10) Can the FCC continue to perform annual certification of carriers that it has designated if 

it no longer has jurisdiction under § 214(e)(6) of the Telecommunications Act of 1996? 
 

IT WOULD SEEM MORE APPROPRIATE FOR THE FPSC TO HAVE ANNUAL 
CERTIFICATION RESPONSIBILITIES AS THE SERVICE COMPLAINTS AND 
COMPLIMENTS ARE MORE LIKELY TO COME TO THE FPSC THAN THE  FCC 
BY SUBSCRIBERS.  AGAIN, THOUGH, THIS WOULD SEEM TO BE A LEGAL 
QUESTION BETWEEN THE FCC AND THE FPSC. 

 
 

11) Should an ETC be required to offer all supported services pursuant to 47 C.F.R. § 
54.101(a)(1), not just, e.g., Lifeline and Link-Up? 

 
NO, WE DO NOT THINK THAT AN ETC SHOULD BE REQUIRED TO OFFER ALL 
SUPPORTED SERVICES.  LIFELINE AND LINK-UP ARE PUBLIC SAFETY 
ISSUES AND SHOULD BE SERVED BY THE LARGEST NUMBER OF 
PROVIDERS POSSIBLE IN ORDER TO COVER THE LARGEST NUMBER OF 
SUBSCRIBERS.  THE ILEC IS IN A BETTER POSITION TO PROVIDE MANY OF 
THE OTHER SUPPORTED SERVICES.  CLECS WILL MAKE A GREATER 
EFFORT TO REACH THE UNDER SERVED AND CREDIT CHALLENGED 
CITIZENS AND LIFELINE AND LINK-UP IS A LARGE NEED IN THIS 
PARTICULAR MARKET SEGMENT. 

 
 

12) If an ETC uses its ETC designation only for the purposes of providing Lifeline service, 
should a waiver be sought of other requirements to offer services?  What is the extent of 
the FPSC’s authority to grant such waivers? 

THE FPSC HAS THE AUTHORITY TO GRANT WAIVERS AS REQUESTED.  IF 
AN ETC USES ITS DESIGNATION ONLY FOR THE PURPOSES OF PROVIDING 
LIFELINE AND LINK-UP SERVICE, THAT IS SUFFICIENT FOR ETC 
DESIGNATION AS IT SERVES THE COMPETITION GOALS OF THE 
TELECOMMUNICATIONS ACT OF 1996 AND ENSURES THAT A LARGER 
MARKET SEGMENT OF CITIZENS WILL RECEIVE SERVICE. 

13) What can Florida do to relinquish its role as being the number one net contributor to the 
USF fund? 

 
PERHAPS USF CHARGES ARE ONE OF THOSE ITEMS THAT SHOULD BE 
REDUCED AND/OR DELETED AS UNDERSERVED AREAS ARE MORE FULLY 
DEVELOPED. 

 
14) In considering the “Public Interest” standard for ETC designation, to what degree should 

the following aspects be considered: 
 

a. The benefits of increased customer choice? 
 

THE TELECOMMUNICATIONS ACT OF 1996 SPECIFIES THAT 
COMPETITION IS A LARGE PART OF THE GOAL, THUS INCREASED 
CUSTOMER CHOICE IS ESSENTIAL IN CONSIDERING PUBLIC INTERST 
STANDARDS FOR ETC DESIGNATION. 



 
b. The impact of the designation on the universal service fund? 

 
COMPETITION IS INVOLVED IN THE USF AS WELL.   HOWEVER, WE 
REQUEST THAT THE FPSC CONSIDER THAT WHEN A CLEC 
PURCHASES LINES TO RESELL FROM THE ILEC THAT THE PRICE PAID 
TO THE ILEC INCLUDES A BUILT IN USF ALLOCATION AND THUS THE 
CLEC IS ENTITLED TO USF FUND REIMBURSEMENTS OR OFFSETS TO 
USF CHARGES, PARTICULARLY IN NON-RURAL AREAS. 

 
c. The unique advantages and disadvantages of the competitor’s service offering? 
 

SINCE WE FEEL THAT THE ILEC SEEKS THE MARKET SEGMENT WITH 
THE HIGHEST PROFITABILITY, WE FEEL THAT THE ADVANTAGES OF 
COMPETITOR OFFERINGS ARE ESSENTIAL TO SERVE A LARGE 
PORTION OF THE TELECOMMUNICATIONS MARKET.  WE SEE FEW 
DISADVANTAGES OF COMPETING OFFERINGS. 

 
15) How should the comparable local usage requirement of ETC designation be considered? 
 

WE FEEL THAT ETC DESIGNATION SHOULD BE CONSIDERED FOR ALL 
APPLICANTS. 
 

16) Should the amount of per-line support received by the incumbent LEC be a consideration 
in ETC designation? 

 
CONSIDERATION FOR THE ILEC SHOULD NOT BE BEYOND THE NORMAL 
ETC REIMBURSEMENTS THAT ANY ETC WOULD RECEIVE.  IN MANY CASES, 
COMMUNITIES  & STATES HAVE SUPPORTED THE DEVELOPMENT OF THE 
ILEC INFRASTRUCTURE THROUGH SPECIAL CHARGES DURING THE EARLY 
DEVELOPMENT STAGE OF THE ILEC THUS THE ILEC HAS RECEIVED WHAT 
COULD BE, IN MANY INSTANCES, CALLED PREFERENTIAL TREATMENT IN 
ORDER TO BECOME THE ILEC.  THE ILEC SHOULD NOT BE CONSIDERED 
ELIGIBLE FOR ANY SUPPORT FROM ETC FUNDS,  IF  THE SUBSCRIBER IS 
RECEIVING SERVICE THROUGH A CLEC OR WIRELESS PROVIDER. 

 
 
17) Should a requirement of one line per household for USF be imposed? Does the FPSC 

have the authority to take such action? 
 

THE FPSC SHOULD HAVE THE AUTHORITY TO DECIDE ABOUT LINES PER 
HOUSEHOLD.  THERE ARE INSTANCES WHERE WE BELIEVE THAT MORE 
THAN ONE LINE PER HOUSEHOLD WOULD BE APPROPRIATE AND EVEN 
NECESSARY, IN THE INSTANCE OF SEVERELY HANDICAPPED OR ILL 
SUBSCRIBERS.  IT MAY WELL BE NECESSARY FOR ONE LINE TO BE 
AVAILABLE TO CALL EMERGENCY SERVICES WHILE ANOTHER NEEDS TO 
BE AVAILABLE FOR CALLING PHYSICIANS OR OTHER ASSISTANCE.  THIS 
COULD BE ACCOMPLISHED WITH TWO OR MORE  WIRELINES OR A 
COMBINATION OF WIRELINES AND WIRELESS SERVICE. 

 
 



18) Should ETCs be required to list the projects and locations of all projects for which USF 
funds will be used in their five-year plans?  Should ETCs be required to provide an 
explanation if a project isn’t completed by the time of the next annual recertification? 

 
ETC'S INVOLVED IN DEVELOPING EXPANDED SERVICE FACILITIES MAY 
WELL WISH TO NOTIFY THE FPSC OF THEIR GOALS.  WE FEEL THOUGH 
THAT 5 YEAR PLANS ARE AN EXERCISE THAT ILL SERVES THE 
TELECOMMUNICATIONS PROVIDER AND THE FPSC.  IF A PROJECT IS 
APPROVED FOR USF FUNDS AND IS NOT COMPLETED BY THE TIME OF THE 
NEXT RECERTIFICATION, THEN EXPLANATIONS COULD BE PROVIDED TO 
THE FPSC.   CLECS SHOULD BE EXEMPT FROM FUTURE PLANNING AS 
THEIR USF CONTRIBUTION IS MADE THROUGH THE COSTS THEY PAY TO 
THE ILEC FOR RESELL TO SUBSCRIBERS. 
 

19) How should the benefit be measured of adding plant in a wire center using USF funds? 
(e.g., more customers? more handsets? better coverage?) 

 
BENEFITS SHOULD BE MEASURED IN ADDING PLANT AND EXTENDING 
SERVICE AREAS AND PROVIDING BETTER COVERAGE FOR ILECS.  CLEC 
BENEFITS SHOULD BE MEASURED THROUGH MORE CUSTOMER MARKET 
PENETRATION AND MORE COMPETITION FOR SPECIAL MARKET SEGMENTS 
SUCH AS CREDIT CHALLENGED, SPECIAL LANGUAGE , AFFINITY MARKETS 
AND LOW START UP COSTS. 

 
 

20) What criteria should be used to determine if an ETC is meeting the Lifeline and Link-Up 
advertising requirements? 

 
AN ETC MAY PROVIDE COPIES OF ADVERTISING MATERIAL, AND BE 
LISTED ON THE FPSC WEBSITE AS AN AUTHORIZED ETC PROVIDER. 

 
21) What criteria should be met if an ETC decides it wishes to relinquish its ETC 

designation? 
 

IF AN ETC DECIDES TO RELINQUISH ITS ETC DESIGNATION, THEN 
APPROPRIATE TIME MUST BE ALLOATED FOR LIFELINE SUBSCRIBERS TO 
BE TRANSFERRED TO AN AUTHORIZED ETC PROVIDER.  ONCE THAT HAS 
BEEN ACCOMPLISHED AND A CERTIFIED AFFIDAVIT PRESENTED TO THE 
FPSC, CANCELLATION OF THE ETC CERTIFICATION, WITHOUT PREJUDICE 
SHOULD BE ACCEPTED BY THE FPSC. 

 
 

22) What are the differences in the requirements to be an ETC versus the requirements of a 
carrier of last resort (COLR)? 

 
A CARRIER OF LAST RESORT SHOULD BE THE ILEC OR A WIRELESS 
PROVIDER, WHICH EVER ONE HAS THE ABILITY TO SERVE THE 
SUBSCRIBER.  WE THINK THAT AN ETC CAN BE A CARRIER OF LAST 
RESORT ONLY IF THEY HAVE THE PHYSICAL PLANT NECESSARY TO 
COVER THE MARKET AREA AND SUBSCRIBER BASE. 

 
 



23) Do the responsibilities associated with ETC designation differ from those afforded a 
COLR under state law?  If so, what are the differences and similarities? 

WE BELIEVE THAT AN ETC CAN BE AND MUST BE CLECS AS WELL AS 
ILECS AND WIRELESS PROVIDERS.  A COLR MUST BE AN ILEC OR 
WIRELESS PROVIDER THAT HAS THE PHYSICAL PLANT NEESSARY TO 
COVER THE MARKET AREA AND SUBSCRIBER BASE. 

24) Should a company which is a reseller and who also leases network elements be required 
to have a certain percentage of customers served by the leasing of network elements to 
meet the “own facilities” requirement? 

NO.  A RESELLER MEETS THE 'OWN FACILITIES' REQUIREMENT BY 
PURCHASING THE SUBSCRIBER LINES WHOLESALE (AND AT A PROFIT TO 
THE ILEC) TO RESELL.  THE CLEC TAKES THE RISK OF PROVIDING SERVICE 
WITH A SMALLER PROFIT MARGIN AND MOST FREQUENTLY PROVIDES 
SERVICE TO THE CUSTOMER SEGMENT THAT IS NOT PROFITABLE TO THE 
ILEC OR WIRELESS CARRIER.  THUS THE 'OWN FACILITIES' REQUIREMENT 
SHOULD BE  MET EASILY BY THE PURCHASE OF FACILITIES USE FROM THE 
ILEC. 

25) What percentage of wireless CETC support should go to new towers in unserved areas? 

WE ARE NOT A WIRELESS CARRIER BUT IT WOULD APPEAR THAT EITHER 
IMPROVED TOWERS OR NEW TOWERS WOULD BE DESIRABLE IN 
UNSERVED AREA…PARTICULARLY IF THE AREA WAS ALSO UNSERVED BY 
WIRELINE SERVICES. 

26) What other issues need to be addressed when considering ETC policy? 

THOSE CERTIFIED AS ETC PROVIDERS SHOULD MAINTAIN SUFFICIENT 
RECORDS TO PASS AN AUDIT SHOWING THAT THE LIFELINE AND LINK-UP 
SUBSCRIBERS CLAIMED FOR REIMBURSEMENT WERE ACTUALLY 
SUBSCRIBERS AT THE TIME REIMBURSEMENT WAS CLAIMED AND/OR 
RECEIVED.   

 


